Wielkanoc

Wspomnienia miłe i radosne z naszych Świąt Wielkanocnych. Szczęśliwe chwile zatrzymane na kilku fotografiach.

Drugiego dnia świąt wycieczka krajoznawcza zainicjowana przez Agę. Obszar Natura 2000 Zatoka Pucka, piękne widoki, różnorodność fauny, zwłaszcza ptactwa. Tylko aura nieco spłatała figla. Nad samą zatoką temperatura obniżyła się o jakieś 10 stopni. Nie wszyscy uczestnicy byli na taką okoliczność przygotowani 😉 , ale daliśmy radę. Wspaniały czas, za który Wam bardzo dziękuję. Było super!

Mazurek czekoladowy

Spód mazurka taki sam jak w przepisie na mazurek kajmakowy (wpis poniżej).

krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miski. Śmietankę zagotować. Gorącą wlać do miski z czekoladę. Pozostawić na dwie minuty. Następnie dokładnie wymieszać.

Kiedy masa przestygnie i zgęstnieje można ją wylać na kruchy spód mazurka. Przedtem jednak dobrze jest posmarować mazurek dżemem, który nieco przełamie słodycz czekoladowego kremu. Ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki.

Dekoracja to już rzecz gustu. U mnie kwiatki z płatków migdałowych 😉

Wielkanocny, kajmakowy mazurek

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego z wanilią Dr. Oetkera
  • 1 jajo

Masa kajmakowa:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g masła

Słoiczek dowolnego dżemu (u mnie czarna porzeczka).

Wykonanie:

Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, soli, ekstraktu waniliowego zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Prostokątną formę o wymiarach 27 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Z ciasta odciąć około 1/4 na brzegi. 

Większą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno formy. Następnie z ciasta pozostawionego uformować wałki i zrobić z nich brzegi mazurka.

Widelcem zrobić na brzegach pionowe wgłębienia, a później nakłuć nim spód ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do zarumienienia.

Masa kajmakowa:

Puszkę z mlekiem włożyć do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą (woda cały czas musi zakrywać puszkę).

Gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500ml) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400ml). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie.

Puszkę otworzyć, gdy nieco przestygnie. Wyjąć zawartość puszki, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać do momentu aż masło się rozpuści.

Na kruchy spód mazurka wyłożyć warstwę dżemu a następnie masę kajmakową. Udekorować mazurek według własnych upodobań 😉

Babka cytrynowa z kisielem

Babka kisielowa jest lekka i puszysta. Kisiel bowiem to nic innego jak skrobia ziemniaczana, a jej dodanie do ciasta ucieranego czyni je delikatniejszym. Oprócz wspaniałej konsystencji zaletą babki z kisielem jest oryginalny cytrynowy smak i żółty kolor 🙂

  • 270 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jaj
  • 5 opakowań kisielu o smaku cytrynowym (1 opakowanie 40 g czyli łącznie 200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny 

Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.

Jaja ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Cały czas miksując dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec do masy dodać na przemian przestudzone masło i kisiel w proszku oraz sok i skórkę z cytryny.

Formę do babki wysmarować masłem. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przygotować lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Wystudzoną babkę polukrować i ozdobić 😉

Babka z czekoladą Daim

300 g mąki pszennej
30 g kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
120 g cukru brązowego
100 g roztopionego masła
1,5 czekolady mlecznej Milka Daim posiekanej

W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej roztrzepujemy jaja ze śmietaną. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre, dodajemy roztopione masło i ewentualnie trochę mleka jeżeli ciasto jest zbyt gęste. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę Daim. Mieszamy dokładnie. Formę na babkę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przestudzoną wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Moją babkę ozdobiłam kruchymi zajączkami, które za pomocą roztopionej czekolady przykleiłam do babki 😉

Wielkanocne ciasteczka

Pyszne, kruche, czekoladowe, maślane… Tym razem wersja na Wielkanoc dla moich najukochańszych wnuków 😀

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier ze skórką pomarańczową Dr Oetker
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady startej na drobnej tarce
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko i 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Wystudzone można polukrować, ozdobić rozpuszczoną czekoladą i dowolnie udekorować 😉

Smażona sałata rzymska z czosnkiem i serem

Propozycja dla wegetarian. Może kogoś zainspiruje? Tak przygotowana rzymska sałata jest pyszna, w trakcie smażenia traci nieco swoją naturalną goryczkę, ale za to zyskuje na smaku dzięki przyprawom. Danie w sam raz na lunch. Do tego sałatka z pomidorków. Pycha 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 główki sałaty rzymskiej mini
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • ser grana padano lub parmezan
  • sól, pieprz

Umyte sałaty przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posolić i popieprzyć. Na patelnię położyć połówki sałaty wewnętrzną stroną. Smażyć przez około 2 – 3 minuty, aż nieco zmiękną. Następnie przełożyć sałatę na drugą stronę i po 2 minutach zdjąć z ognia. Od razu posypać startym grana padano lub parmezanem. Do tego koniecznie sałatka na przykład z pomidorków koktajlowych. Smacznego 🙂

Rogaliki dla Tadzia

Rogaliki z serka homogenizowanego upiekłam na przyjęcie urodzinowe Tadzia.

Rogaliki są przepyszne. Znikają z półmiska w try miga, zwłaszcza jak konsumentami są dzieciaki 🙂 Po wypieczeniu lekko się listkują, są delikatne i kruche.

  • 400 g mąki
  • 250 g masła schłodzonego
  • 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł lub ulubionej marmolady

Z podanych składników należy zagnieść ciasto, które przez pół godziny schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła (podsypać blat mąką, aby ciasto się nie kleiło.) Koło podzielić na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta nałożyć nadzienie i zawinąć ciasno rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 20 minut z funkcją góra – dół (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.