Kruche maślane ciasteczka

Walentynki już za nami, ale okazja do pieczenia zawsze się znajdzie nawet w poście. Bartek z Agą zrobili sobie wolne, chcąc we dwoje spędzić zaległe Walentynki. A ja z Olenką w domu “osłodziłyśmy” sobie ten dzień pysznymi kruchymi ciasteczkami z waniliowo-maślanym smaczkiem.
Ciasteczka miały mieć kształt wielorybów (z myślą o Cioci Joli), ale to byłoby za nudne dla małej adeptki sztuki kulinarnej. Wyszukała w szufladzie jeszcze inne foremki i brylowała w najdłuższej części pieczenia (wykrawanie, ozdabianie, smarowanie i posypywanie cukrem). Zabawa przy wałkowaniu i wykrawaniu była świetna – to wspaniały przepis do motywowania dzieci do wspólnej zabawy.
Tobiś w tym czasie spał, a my uszczęśliwione ze złotego olimpijskiego skoku Kamila z radością zabrałyśmy się do pracy.
Oczywiście finał czyli chrupanie maślanych jeszcze ciepłych ciasteczek – zwyciężyło wszystkie etapy pieczenia!!!
W chrupaniu ciasteczek pomogła nam Anitka oraz Kajtuś i Tadzio, którym Dziadzio dowiózł jeszcze ciepłe ciasteczka zaraz po wyjęciu z piekarnika.
 
Składniki:
 
250 g mąki
100 g cukru
140 g masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
opcjonalnie do posypania i zdobienia – cukier i kolorowe posypki
 

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy w lodówce około 1 godziny.
 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie, podsypując delikatnie mąką. Foremką wykrawamy kształty. Ozdabiamy ciasteczka według uznania. Każde ciasteczko smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
 
Pieczemy do ok. 8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA