Archive for Marzec 18th, 2018

Nalewka z czerwonych pomarańczy

niedziela, Marzec 18th, 2018

Arance_Moro-3

Nalewka z czerwonych pomarańczy czyli pomarańczówka

Odmian pomarańczy jest mnóstwo. Czerwone pomarańcze najbardziej popularne są na Sycylii, gdzie rośnie najwięcej cytrusowych drzew w całych Włoszech. Moro to jedna z najbardziej znanych odmian czerwonej, sycylijskiej pomarańczy. Charakteryzuje się intensywnie czerwono-bordowym kolorem miąższu.

Drzewo Moro rodzi zazwyczaj owoce małe lub średnie. Owoce tej odmiany są pełne antyutleniaczy i witamin. Pomarańcze Moro mają bardzo intensywny, niezapomniany smak, z nutą goryczki, która pojawia się kiedy owoce są bardzo dojrzałe. Moro uznawane jest za panaceum na zimowe infekcje i przeziębienia. Dojrzewa na Sycylii w styczniu, lutym. W naszych sklepach pojawia się od połowy lutego.
******************************
Składniki:
2 kg pomarańczy Moro
cieniutko obrana skórka z jednej pomarańczy drobno pokrojona
1 szklanka cukru
2 litry wódki czystej 40%
1/4 l spirytusu 90%
 ******************************
Pomarańcze należy obrać ze skórki, dokładnie usuwając białe części. Podzielić na cząstki i przełożyć do dużego słoja razem ze skórką pomarańczową przesypując owoce cukrem. Zalać wódką i alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie.
******************************
Składniki:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1/2 l wódki czystej 40% (opcjonalnie)
******************************
Po 3-4 tygodniach przecedzić owoce. Odcedzone owoce wyciskamy przez płócienną ściereczkę a uzyskany z nich sok dodajemy do nalewki. Cukier rozpuszczamy w gorącej przegotowanej wodzie. Przestudzony syrop dodajemy do nalewki. Uzupełniamy wódką (opcjonalnie), jeśli chcemy uzyskać mocniejszy trunek.
Całość filtrujemy i przelewamy do butelek. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo nalewka powinna odleżeć kilka miesięcy przed spożyciem. Naprawdę warto poczekać bo efekt jest fantastyczny.
******************************
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

0
Posted in kulinaria |