Babka czekoladowa

Babka czekoladowa Wielkanocna naprawdę godna polecenia. Klasyczna ucierana, z dodatkiem czekolady. Polewa także z czekolady.

Składniki:

  • 120 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  • Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić
  • Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  • Upieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką mleka.

Uwaga: po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Nie należy dopuścić do przesuszenia, bo będzie się kruszyć. Krótsze pieczenie zapobiegnie wysuszeniu się ciasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA