Bransoletka MM (A.Warhol)

Kolejna drewniana bransoletka wyszła spod mojej ręki i kolejna z motywem M. Monroe.

Bransoletkę ozdobiłam portretem MM stworzonym przez niezaprzeczalnego geniusza sztuki pop – art Andy Warhol’a. Warhol portretował wiele gwiazd, ale najsłynniejsza jest seria stylizowanych portretów Marylin Monroe.  Serię tę stworzył Warhol niedługo po śmierci gwiazdy (1964r.), co być może przyczyniło się do tak wielkiej jej popularności. 

Wewnętrzna strona bransoletki pomalowana bejcą orzechową, złocone ranty dobrze współgrają z turkusowym tłem portretu MM.

Sałatka z buraków z serem halloumi

Grilowany ser halloumi – zwarty, sprężysty, lekko skrzypiący pod zębami połączony z pieczonym burakiem i filecikami pomarańczy stanowią wyśmienite trio.

Słoność sera w sałatce zrównoważona została słodyczą pieczonego buraka i pomarańczy. Mam nadzieję, że mój przepis będzie inspiracją do tworzenia na bazie sera halloumi ciekawych smakowych kompozycji. Zachęcam 🙂

1 średniej wielkości upieczony burak

1 opakowanie sera halloumi – 225 g

1 pomarańcza

sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z agawy lub miodu, 1 starty ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku

Ser pokroić w plastry i grillować krótko z obu stron na suchej patelni. Kiedy ser ostygnie pokroić na nieduże paseczki.

Wszystkie składniki sosu wymieszać (najlepiej w słoiku – potrząsając).

Upieczonego buraka obrać i pokroić w cienkie plastry.

Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze cząstki.

Na półmisku ułożyć plastry buraka. Przykryć go paseczkami sera na przemian z cząstkami pomarańczy.

Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.

Zupa z dyni z suszonymi pomidorami

1,2 litra musu dyniowego

1 litr wywaru z warzyw

10-12 kawałków pomidorów suszonych w oliwie (odsączonych i drobno pokrojonych)

1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

sól, pieprz (świeżo zmielony) do smaku

1 łyżeczka czerwonej czubrycy

spore szczypty: kuminu, kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu, imbiru

1 łyżka masła

płatki migdałowe lekko podprażone

Mus z dyni połączyć z wywarem z warzyw. Dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać czubrycę i pozostałe przyprawy. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę masła. Zagotować.

Podawać z podprażonymi płatkami migdałowymi.

Zupa jest bardzo wyrazista w smaku i rozgrzewająca. Polecam wszystkim jako wyśmienite danie na jesienne i zimowe dni 🙂

Tiramisu z truskawkami

450 g mrożonych truskawek ( w sezonie oczywiście świeże truskawki)
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
podłużne biszkopty (około 120 g)
3 łyżki cukru pudru (do kremu)
2 łyżki cukru (do truskawek)
ciasteczka amaretto (do każdego pucharka 2 pokruszone ciasteczka)
2-3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
płatki migdałowe (do każdego pucharka 1 łyżka)

Do dekoracji:

tarta czekolada deserowa
konfitura wiśniowa (opcjonalnie)

Truskawki rozmrozić na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru na gładki mus.
Serek mascarpone ubić za pomocą miksera z cukrem pudrem. Dalej ubijając dodać śmietanę.
Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z likierem.
Biszkopty maczać w soku truskawkowym, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć w pucharku jako pierwszą warstwę. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy a następnie krem mascarpone. Na kremie poruszone ciasteczka amaretto i płatki migdałowe. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób.

Wierzch posypać startą czekoladą i kleksem konfitury wiśniowej (opcjonalnie).