Zupa z dyni z suszonymi pomidorami

1,2 litra musu dyniowego

1 litr wywaru z warzyw

10-12 kawałków pomidorów suszonych w oliwie (odsączonych i drobno pokrojonych)

1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

sól, pieprz (świeżo zmielony) do smaku

1 łyżeczka czerwonej czubrycy

spore szczypty: kuminu, kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu, imbiru

1 łyżka masła

płatki migdałowe lekko podprażone

Mus z dyni połączyć z wywarem z warzyw. Dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać czubrycę i pozostałe przyprawy. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę masła. Zagotować.

Podawać z podprażonymi płatkami migdałowymi.

Zupa jest bardzo wyrazista w smaku i rozgrzewająca. Polecam wszystkim jako wyśmienite danie na jesienne i zimowe dni 🙂