Elephant Gustaw czyli Gutek

Naklejka ścienna potrafi odmienić wnętrze!

Ja postawiłam na  uroczego afrykańskiego słonia o nieco melancholijnym spojrzeniu (ponoć są symbolem szczęścia i spełnienia).

Znalazł miejsce na pustej ścianie w sypialni. Budząc się rano nie sposób uniknąć spotkania oko w oko z majestatycznym, pomarszczonym i przesympatycznym przedstawicielem gatunku słoniowatych. 

Nasz nowy lokator otrzymał imię Gustaw, po prostu Gutek 🙂

Odbicie Gutka w lustrze 🙂

Babeczki w waflach lodowych

Bardzo efektowne i smaczne. Zrobiłam je na urodzinki Tadzia. Dzieci były zachwycone 🙂

1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
100 g masła
3-4 łyżki mleka
12 wafelków do lodów  (najlepiej z płaskim dnem)
konfitury wiśniowe
czekoladowe kropelki (50 g)
różne kolorowe posypki, cukrowe serduszka i konfetti

Masło z cukrem miksujemy robotem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz kolejno po jednym jajku (ciągle miksując), na koniec mleko. Do tak ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy.

Do masy dodajemy kropelki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy.

Wafelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Do każdego wafelka wkładamy  około 1,5 łyżki masy za pomocą worka cukierniczego. Na ciasto wkładamy 1 łyżeczkę konfitury wiśniowej a na nią drugą część ciasta. Wafelki powinny być wypełnione ciastem do 2/3 wysokości.

Piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej ostudzone babeczki, które następnie ozdabiamy kolorowymi posypkami.

Ja dodatkowo ozdobiłam “babeczkowe lody” żółtym lukrem, ale dekorowanie ich może być zgoła inne i zależne od indywidualnej fantazji i wyobraźni 🙂

Raffaello muffin

Kto kocha kokos na pewno polubi te muffinki. Są one niczym senne marzenie w kolorze białym. Nadziane wyśmienitymi pralinkami raffaello, smakują niebiańsko! Pokryte delikatnym kremem i obsypane, niczym szronem, drobnymi wiórkami kokosowymi. Nie sposób im się oprzeć 🙂

Kokosowe babeczki z pralinką raffaello upiekłam na ósme urodziny Tadziusia. Horągiewki z napisem TADZIO “8” wykonała Olenka. Smakowały wyśmienicie.  Tak szybko zniknęły z talerza, że nie zdążyłam w całości sfotografować.

 

Składniki na babeczki:

  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g leju roślinnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 70 ml mleka kokosowego (nie mylić z napojem kokosowym)
  • 60 ml mleka
  • 15 g wiórek kokosowych
  • 15 ml amaretto (opcjonalnie)
  • 12 pralinek raffaello

Składniki na krem:

  • 50 g masła (miękkie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 10 g drobnych wiórek kokosowych (do posypania)

pierwszy krok

Zmiksować jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasną pianę. Dalej miksując dodawać olej roślinny. Następnie wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz wlać dwa rodzaje mleka. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dla wzmocnienia smaku można dodać amaretto (opcjonalnie). Na końcu włożyć wiórki kokosowe – połączyć.

drugi krok

Podzielić ciasto na połowę. Na wyłożoną papilotkami blachę muffinkowa wyłożyć połowę ciasta (jedna łyżka). Na cieście umieść po jednej pralince raffaello. Pralinkę pokryć drugą część ciasta (też około jednej łyżki). Piec w temperaturze 175 ° C przez  około 25 – 30 minut z opcją pieczenia góra/dół.

trzeci krok

Gdy muffinki są w piekarniku – przygotować krem.  Masło (miękkie) z serkiem (w temperaturze pokojowej) wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier puder i 1 łyżkę mleka kokosowego. Dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ostudzoną masę włożyć do worka do wyciskania i rozprowadzić masę na każdej muffince. Na koniec posypać wierzch babeczek wiórkami kokosowymi.