Maślane zajączki

Ciasteczka dla moich wnuków w formie zajączków i kwiatków zrobiłam z klasycznego kruchego ciasta, w którym stosunek składników mąki, masła i cukru wynosi 3:2:1. Na przykładowe 300 g mąki pszennej przypada 200 g masła i 100 g cukru.

Z takiej proporcji składników wychodzą kruche, chrupiące i bardzo maślane ciasteczka. Podczas pieczenia zachowują pierwotnie kształty. Można je dowolnie ozdobić zarówno przed, jak i po upieczeniu. Moje zostały zdobione czekoladowymi drażetkami.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 całe jajo

 

Z powyższych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Schłodzone ciast wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dowolnie udekorować, lub pozostawić bez dekoracji. Piec w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra – dół) przez około 10-12 minut (aż ciasteczka się lekko zrumienią). Z powyższej proporcji wyszły mi trzy blachy ciasteczek.