Ciasteczka baranki

Pieczenie uroczych ciasteczek baranków to czasochłonna “zabawa”.  Ale czego nie robi się dla najwspanialszych na świecie wnuków. Już dzisiaj cieszę się na ich radosne buzie pochłaniające kruche pyszne ciasteczka 🙂

składniki:

300 g mąki pszennej

200 g masła

150 g cukru pudru

1 jajo

1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową dr Oetker

1 łyżka kakao

czekoladowe kropelki (oczka baranków)

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części. Jedną część ciasta odłożyć do lodówki. Do pozostałych dwóch części dodać łyżkę kakao, zagnieść i również włożyć do lodówki. Ciasto białe i czarne powinno się chłodzić w lodówce  co najmniej 30 minut.

Schłodzone czarne ciasto wałkować na grubość 2-3 milimetrów a następnie wykrawać okrągłe ciasteczka foremką w kształcie kwiatka. Z białego ciasta uformować rogi i pyszczek oraz nosek (rogi i pyszczek powstają z jednego cienkiego wałeczka). Oczy można zrobić wykałaczką. U mnie oczy baranków są z czekoladowych kropelek. Ciasteczko przed nałożeniem pyszczka z rogami i noska  należy zwilżyć wodą. Ułatwi to przyklejenie się poszczególnych części ciasteczek.

Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra / dół) przez około 12 minut.