Dżem z płatków dzikiej róży jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart zachodu. W jesienne i zimowe wieczory pączki i rogaliki z dodatkiem dżemu różanego bez wątpienia wynagrodzą czas i trud włożony w jego przygotowaniu. Warto mieć kilka słoików tego specjału w spiżarni.
Płatki na konfiturę należy zbierać w pogodny dzień najlepiej wczesnym rankiem, kiedy płatki nie są zwiędnięte i są najbardziej aromatyczne. Z każdego płatka należy obciąć biały koniec znajdujący się u nasady, ponieważ posiada goryczkę.
W rondlu zagotować 3/4 szklanki wody i wsypać płatki róży. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dżem zblendować aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn (1/2 szklanki). Gotować przez kolejne 30 minut.
Wrzący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych w piekarniku lub wygotowanych słoików. Szczelnie zakręcić.