Sałatka szparagowa

Sezon na szparagi w pełni. Maj i czerwiec to okres, w którym szparagi królują na naszym stole. To bardzo smaczne i zdrowe warzywo.

Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jako dodatek do pizzy lub tarty, z wody polane sosem holenderskim lub bułką tartą z masłem, grilowane itp. Wspaniała jest także zupa krem ze szparagów.

Dzisiaj przygotowałam sałatkę na bazie zielonych szparagów. Bardzo smaczna. Polecam nie tylko  wielbicielom tego warzywa 🙂

składniki:

pęczek zielonych szparagów

2 średnie młode ziemniaki

2 średnie pomidory

szczypiorek drobny (wraz z kilkoma kwiatami) – 2-3 łyżki

świeże listki bazylii z kilku gałązek

2 czubate łyżki majonezu

3 łyżki naturalnego jogurtu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz

świeżo starty parmezan (opcjonalnie)

  • ziemniaki ugotować, wystudzić i pokroić w drobną kostkę
  • szparagi ugotować, ostudzić i pokroić w 2-3 cm kawałki
  • pomidory pokroić w kostkę
  • szczypiorek posiekać (2-3 łyżki); kwiatki pozostawić do dekoracji
  • majonez połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić solą i pieprzem

Wyłożyć na salaterkę pokrojone szparagi, ziemniaki, pomidory. Posypać szczypiorkiem oraz listkami bazylii.

Sałatkę polać przygotowanym sosem i udekorować kwiatkami szczypiorku i listkami bazylii.

Opcjonalnie posypać sałatkę świeżo startym parmezanem.