Sezon na szparagi w pełni. Maj i czerwiec to okres, w którym szparagi królują na naszym stole. To bardzo smaczne i zdrowe warzywo.
Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jako dodatek do pizzy lub tarty, z wody polane sosem holenderskim lub bułką tartą z masłem, grilowane itp. Wspaniała jest także zupa krem ze szparagów.
Dzisiaj przygotowałam sałatkę na bazie zielonych szparagów. Bardzo smaczna. Polecam nie tylko wielbicielom tego warzywa 🙂
składniki:
pęczek zielonych szparagów
2 średnie młode ziemniaki
2 średnie pomidory
szczypiorek drobny (wraz z kilkoma kwiatami) – 2-3 łyżki
świeże listki bazylii z kilku gałązek
2 czubate łyżki majonezu
3 łyżki naturalnego jogurtu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
- ziemniaki ugotować, wystudzić i pokroić w drobną kostkę
- szparagi ugotować, ostudzić i pokroić w 2-3 cm kawałki
- pomidory pokroić w kostkę
- szczypiorek posiekać (2-3 łyżki); kwiatki pozostawić do dekoracji
- majonez połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić solą i pieprzem
Wyłożyć na salaterkę pokrojone szparagi, ziemniaki, pomidory. Posypać szczypiorkiem oraz listkami bazylii.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i udekorować kwiatkami szczypiorku i listkami bazylii.
Opcjonalnie posypać sałatkę świeżo startym parmezanem.