Kandyzowane rajskie jabłuszka

Piękne, małe,  czerwone rajskie jabłuszka trochę cierpkie w smaku z przyjemną słodką nutą usmażone w cukrze stanowią wspaniałą ozdobę do różnego rodzaju deserów, tortów, lodów.

Przepis łatwy, choć wymaga trochę uwagi i czasu.

1 kg rajskich jabłuszek
0,75 kg cukru
300 ml wody

Rajskie jabłuszka umyć, wysuszyć i ponakłuwać wykałaczką każde jabłuszko w co najmniej 5 miejscach.

Z 1/2 kg cukru i 300 ml wody ugotować syrop. Do wystudzonego syropu wsypać jabłuszka i podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania. Ostudzić.

Na drugi dzień jabłuszka wyjąć z syropu. Dosypać resztę cukru, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na wrzący syrop włożyć odsączone jabłuszka i na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania. Ostudzić.

Na trzeci dzień powtórzyć czynność z dnia drugiego. Gorące przełożyć do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, ale po otwarciu słoiczka należy trzymać go w lodówce.

Uwaga! Ważne jest, aby jabłuszek w garnku nie mieszać, tylko delikatnie garnkiem potrząsać. Najlepiej się sprawdza garnek niewysoki o dużej średnicy. Owoce pływają w nim swobodnie i cały proces kandyzowania przebiega sprawnie.