Gwiazdki cynamonowe (Zimtsterne)

Smakowite, bożonarodzeniowe słodkości, pieczone bez mąki, którą zastępują mielone migdały, z dodatkiem białka, cukru i cynamonu. W środku są miękkie i wilgotne, a z wierzchu pokryte chrupiącą bezą.

2 białka
szczypta soli
200 g cukru
350 g drobno zmielonych migdałów
1 i 1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki kirschu (lub soku z cytryny)


lukier
1 białko + ok. 175 g cukru pudru

Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, następnie migdały z cynamonem i kirsch (lub sok z cytryny). Dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 7 milimetrów. Ciasto jest klejące dlatego dobrze jest wałkować je przez folię spożywczą. Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bardzo dokładnie rozmieszać białko z cukrem pudrem i tak przygotowanym lukrem dokładnie pokryć gwiazdki a następnie pozostawić je na 6 godzin do wysuszenia.

Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku (termoobieg 150 stopni) przez około 12 – 15 minut.