Ciasteczka – gniazdka

Przepis na Wielkanocne maślane ciasteczka – gniazdka, podobnie jak poprzednie, dedykuję moim wnukom 😉 Oprócz chęci sprawienia radości dzieciom jest to dla mnie pretekst, aby w tym trudnym dla nas wszystkich czasie wstać, pójść do kuchni i czymś się zająć.

  • 280 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 320 g mąki
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczą (Dr. Oetker)
  • 1 jajo

oraz:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • kolorowe jajeczka
  • drobny kokos (opcjonalnie)

Z masła, mąki, cukru, jaja i cukru pomarańczowego zagnieść kruche ciasto. Odrywać po kawałku ciasta wielkości mniejszej od orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Palcem zrobić wgłębienie w środku. Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Schłodzić.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem. Piec około 15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem i śmietanką. Czekoladą napełniać wgłębienia ciasteczek, lekko oprószyć drobnym kokosem. Na czekoladzie układać jajeczka lekko dociskając.