Pasta z suszonych pomidorów i śliwek

Pasta z dwóch składników – suszonych pomidorów i suszonych śliwek. Niezwykle intensywne w smaku i bardzo aromatyczne suszone pomidory zawierające dużo likopenu, witaminę E i K, wapń, żelazo, magnez i potas. Dodanie do pomidorów słodkich w smaku suszonych śliwek (których walory prozdrowotne wcale nie ustępują suszonym pomidorom) doskonale przełamuje ich intensywny, kwaskowaty smak. Doprawienie pasty wędzoną papryką, czarnuszką i niewielką ilością kolendry (opcjonalnie) stanowi wyjątkowo korzystne zwieńczenie tej prostej, szybkiej i zdrowej potrawy. A więc do dzieła. Zachęcam 😉

10 suszonych śliwek

150 gram odsączonych z oliwy suszonych pomidorów

1/4 łyżeczki mielonej kolendry (opcjonalnie)

3/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki czarnuszki

10 kaparów (opcjonalnie)

Śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.

Do blendera włożyć odcedzone z oliwy pomidory, odcedzone z wody śliwki, kolendrę, czarnuszkę i wędzoną paprykę oraz kapary (opcjonalnie). Dodać 2 – 3 łyżki wody z moczenia śliwek oraz 2 – 3 łyżki oliwy z pomidorów. Zblendować. W razie potrzeby doprawić solą. Ja nie dosalałam, ponieważ dodałam kapary.

Pasta pomidorowo-śliwkowa pysznie smakuje zarówno z ciemnym, jak na jasnym pieczywem.