Muffiny z migdałami i czekoladą

Z dostępnych w domu składników skleciłam błyskawicznie przepis na muffinki, który okazał się godny powtórzenia. Zachęcam, muffinki są pyszne 😉

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 paczka cukru ze skórką pomarańczowa (Dr. Oetker)

2 jajka

200 ml jogurtu naturalnego

1/3 szklanki oleju

migdały

płatki czekoladowe (60 g)

W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem pomarańczowym. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy jogurt i olej – mieszamy. Do ciasta dodajemy 50 g płatków czekoladowych. Migdały kroimy na 3 części.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami i nakładamy po łyżce ciasta. Na ciasto wkładamy po kilka kawałków migdałów (4-5) i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Każdą muffinkę posypujemy pozostałymi płatkami czekoladowymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.