Kiszona papryka

Papryka kiszona jest, jak każda inna kiszonka, cennym źródłem kwasu mlekowego, łatwo przyswajalnych witamin, szczególnie C, A i B oraz mikro i makroelementów. Mięsista i wyrazista w smaku jest smacznym dodatkiem do kanapki czy surówki. Przepis na paprykę kiszoną jest bardzo prosty. Zachęcam. Kiszonki są rewelacyjne! 🙂

3 duże, zdrowe i świeże papryki (pomarańczowa, czerwona, żółta)
2 spore ząbki czosnku
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion kopru
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 litr przegotowanej wody
1 łyżka soli

W celu przyśpieszenia procesu kiszenia do wody z solą można dodać (opcjonalnie) kilka łyżek soku z poprzedniej kiszonki np. ogórków, rzodkiewki lub innej.

Z papryki usuwam gniazda nasienne, kroję na nieduże kawałki i ciasno układam w słoju.
Dodaję czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, koper i gorczycę. Całość zalewam wodą z solą i sokiem z kiszonki (opcjonalnie).
Słój pozostawiam z odkręconym wieczkiem do momentu ukiszenia papryki. Papryki obciążam szklanką wypełnioną wodą. W ten sposób mam pewność, że papryka jest przez cały czas zanurzona w solance.
Po 5-7 dniach powinna być ukiszona. Wtedy zakręcam słoik i wstawiam do lodówki.