Urodzinowe babeczki dla Natki

Urodzinowe czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem dla naszej kochanej Jubilatki Natalki 🙂

Składniki na 12 babeczek: (ja robiłam z dwóch porcji dlatego składniki podwoiłam)
140g masła
60g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jaja
3/4 szklanki cukru
paczka cukru z wanilią
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 18%

Do garnka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę i cukier. Podgrzewać mieszając do momentu aż masło, czekolada i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia. Dodać kakao, wymieszać dokładnie łyżką. Masę odstawić do ostygnięcia.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do jajek dodać cukier z wanilią i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać przestygniętą masę czekoladową i ponownie wymieszać.

Do masy dodać mąkę i śmietanę. Mieszać do momentu połączenia składników.

Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 170 stopni. Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche.

Po przestudzeniu z każdej babeczki ściąć górę a następnie pokruszyć.

Spód babeczki posmarować kremem czekoladowym*** i posypać pokruszonym ciastem, lekko je dociskając, aby nie spadało.

Udekorować. U mnie część babeczek w kwiatki zrobione z maleńkich pianek marshmallow i cukrowych koralików a druga część dla dzieci z dinozaurami 😛

***Krem czekoladowy:

200g masła
5 dużych łyżek kakao
1 szklanka miałkiego cukru
2 jaja
4 łyżki likieru jajecznego, kawowego, rumu lub innego alkoholu

Jaja bardzo dokładnie utrzeć z cukrem. Masa maślana będzie gotowa w momencie kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny. Dodać kakao partiami po jednej łyżce cały czas ucierając. Masło rozpuścić i jeszcze gorąc dodawać do masy cienkim strumieniem cały czas ucierając. Następnie do masy dodać rumu lub likieru. Czekoladowa pyszna masa musi jeszcze w lodówce odczekać około godziny. W tym czasie zgęstnieje i będzie ją można posmarować babeczki.

Kolory jesieni

Jesienny sezon w Tuchomku. Dzisiaj słoneczko nam towarzyszyło. Rozświetlało magiczne barwy drzew i jesiennych kwiatów. Jesień nie jest moim ulubionym czasem, jednak potrafi zauroczyć swoimi zmieniającymi się kolorami 😉

Drugie grzybobranie tej jesieni. W pierwszym królowały koźlaki. Dzisiaj maślaki. Sąsiedztwo modrzewi im sprzyja 😉

W drodze powrotnej na chwilę do Ali, Rysia i Wojtka. U nich zawsze czujemy się swobodnie, niczym u siebie. I nie łatwo się rozstać. Można pogadać, pośmiać się i pozytywnie nastroić 😉

Dzisiaj, kiedy łaknie się towarzystwa drugiego człowieka niczym kania dżdżu, doceniamy w dwójnasób każde choćby najkrótsze spotkanie.

Wasz chleb pierwsza klasa. Alu jesteście mistrzami wypieków. Piekarnię na Chojnickiej chciałoby się odwiedzać częściej. Dzięki raz jeszcze 😛

Mam fioła na punkcie FJOŁA

Sopocka kwiaciarnia Fjoł znajdująca się w centrum Sopotu w zabytkowej kamienicy, przy ulicy Alei Niepodległości oferuje bukiety arcy-piękne, niezwykłe, zachwycające. Jej właściciele prawdziwi admiratorzy kwiatów prezentują pełen profesjonalizm.

To mój drugi bukiet wykonany przez właścicieli FJOŁA. Choć zgoła różny od pierwszego zarówno w charakterze jak i kolorystyce, zachwycił mnie tak samo.

Ci co mnie znają wiedzą doskonale, że jestem grymaśna. Nie każdy bukiet mnie zadowoli a właściwie rzadko który przypadnie mi do gustu 😀 Mówiąc dobitnie najlepszy bukiet dla takiego “fioła” tylko z Fjoła ha ha ha … 😛

Bukiet dla artystki (to Anitki laurka) z nawiązką spełnił moje oczekiwania 😉 Dziękuję raz jeszcze fundatorce 🙂

Muffiny z bananami i czekoladą

46 lat minęło…

W tym szczególnym dla nas dniu i w tym trudnym dla wszystkich czasie odrobina słodyczy do kieliszka likieru… 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 banany bardzo dojrzałe
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g czipsów czekoladowych
  • biała czekolada (50g) do dekoracji – opcjonalnie

Jaja roztrzepać z olejem i cukrem. Dodać rozgniecione widelcem banany, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać czekoladowe czipsy i jeszcze raz wymieszać.

Ciasto nakładać do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (do suchego patyczka).

Opcjonalnie można udekorować albo lukrem albo roztopioną białą czekoladą 😀

Drożdżowe pieczone pierogi z mięsem

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • około 1 szklanki ciepłej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Farsz:

  • mięso z rosołu 1/2 kg (u mnie wołowina i indyk pół na pół)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa (lub inne zioła)

Mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać do mięsa, posolić do smaku, dodać majeranek i gałkę i dokładnie wymieszać.

Kiedy ciasto wyrośnie (około godziny) rozwałkować na 1/2 centymetra. Wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie skleić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawać z jogurtem lub śmietaną czy jak kto woli: z sosem (np. czosnkowym, koperkowym) czy salsą 😉

Kiszony fenkuł

Ponieważ ostatnio kiszę każde warzywo, które mi wpadnie w rękę postanowiłam poeksperymentować także z fenkułem czyli koprem włoskim. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest smaczny, lekko chrupki ze znacznie mniej wyczuwalnym anyżkowym aromatem. Czosnek, który dodaję do każdej kiszonki, ponieważ wspomaga rozwój dobrych bakterii, znacznie podniósł jego walory smakowe. Polecam, naprawdę warto zwłaszcza, że to niskokaloryczne warzywo oprócz witaminy C i minerałów jest bogatym źródłem potasu i błonnika 🙂 Do dzieła wszyscy amatorzy kiszonek 😀

  • 1 bulwa fenkułu
  • 3 ząbki czosnku (zgniecione, nieobrane z łusek)
  • pół litra wody
  • 1/2 łyżki soli kamiennej, niejodowanej
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • do zablokowania wypływających na powierzchnię kawałków fenkułu użyłam odciętych łodyg koperku.

Fenkuł należy dokładnie opłukać. Następnie odciąć łodygi i przekroić bulwę fenkułu na pół. Usunąć głąb i pokroić w piórka tak jak kroi się cebulę.

Pokrojone warzywo umieścić w słoiku wraz ze zgniecionymi ząbkami czosnku i gorczycą. Na wierzchu ułożyć wcześniej odcięte łodygi kopru i zalać solanką. Słoik pozostawić w temperaturze pokojowej na nieco ponad tydzień a następnie umieścić w lodówce.

Czekoladowe kruche babeczki

Czekoladowe kruche babeczki w sam raz na imieninową imprezę – pyszne z mocno czekoladowym kremem, aromatyczne, lekko kwaskowe za sprawą pigwowej konfitury. Do kremu zwykle dodaję rum lub inny alkohol. Tym razem obyło się bez procentów, jako że konsumentami tych pyszności były także dzieci 😉

Ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko

Krem:
200g masła
5 dużych łyżek kakao
1 szklanka miałkiego cukru
2 jaja

4 łyżki likieru jajecznego, kawowego, rumu lub innego alkoholu

Dodatkowo:
konfitura z pigwy, rajskie jabłuszka w lukrze, orzechy, m&m lub inne dekoracje

Ciasto – wykonanie:
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka zagnieść kruche ciasto i przez godzinę schłodzić w lodówce. Schłodzonym ciastem wykleić foremki wcześniej wysmarowane masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 17 – 17 minut do zrumienienia ciasta.

Krem – wykonanie:
Jaja bardzo dokładnie utrzeć z cukrem. Masa maślana będzie gotowa w momencie kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny. Dodać kakao partiami po jednej łyżce cały czas ucierając. Masło rozpuścić i jeszcze gorąc dodawać do masy cienkim strumieniem cały czas ucierając. Następnie do masy dodać rumu lub likieru 🙂 Czekoladowa pyszna masa musi jeszcze w lodówce odczekać około godziny . W tym czasie zgęstnieje i będzie ją można najlepiej za pomocą szprycy napełnić upieczone babeczki.

Na każdą kruchą babeczkę nałożyć niedużą łyżeczkę konfitury z pigwy (może być inna konfitura np. z czarnej porzeczki). Wierzch ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając rozetki za pomocą szprycy.
Gotowe babeczki ozdobić dowolnie. U mnie na babeczkach pojawiły się rajskie jabłuszka, m&m-sy, połówki włoskich orzechów.


Czekoladowy tort dla Olenki

Drugi tort na dziesiąteczkę Olenki. Tym razem na koleżeńskie przyjęcie 🙂 Sugestia co do ozdoby była jednoznaczna. Na torcie miał się pojawić piesek. To nie było łatwe zadanie. Ostatecznie na torciku zagościły cztery głowy czworonogów 😉

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka ubić z połową cukru pudru na gładką puszystą masę. W drugiej misce z resztą cukru pudru ubić białka.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać przez sito do oddzielnej miski, wymieszać.

Żółtka z białkami połączyć delikatnie za pomocą szpatułki. Następnie do jajecznej masy dodać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką. Wsypać następną część (1/3) mącznej mieszanki i znów delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce do ostudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 2 poziome blaty.

Składniki nasączenia:

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Składniki na frużelinę:

  • 300 ml zmiksowanych świeżych truskawek,
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Zmiksowane truskawki zagotować z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać. Do gorących truskawek dodać żelatynę wcześniej także rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić.

Składniki na masę czekoladową:

  • 100 g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
  • 250 g sera mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 350 ml zimnej śmietanki kremówki najlepiej 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę wmieszać delikatne z masą czekoladową. Wstawić do lodówki.

Składanie tortu:

Dwa biszkoptowe blaty skropić przygotowanym ponczem z herbaty i ekstraktu waniliowego. Pierwszy blat ułożyć na paterze i rozsmarować na nim połowę truskawkowej frużeliny. Na frużelinę nałożyć krem czekoladowy i równo rozsmarować. Następnie nałożyć drugi biszkoptowy blat a na nim kolejno warstwę frużeliny i czekoladowego kremu. Resztą czekoladowego kremu posmarować boki tortu. Na kilka godzin wstawić do lodówki.

Potem zabawa w dekorowanie. Teraz dopiero można wykazać się kreatywnością 😀

Ja zgodnie z życzeniem Olenki z ciastek, pierników, czekolady i ozdobnych cukierniczych koralików i m&m-sów zrobiłam cztery psie głowy 😉

Kwiatki na torcie powstały z małych pianek marshmallow. Pianki przecinałam ukośnie nożyczkami. Tak powstały płatki kwiatków. Środki kwiatków to m&m-sy. Na środku tortu ułożyłam pieski. Całą powierzchnię posypałam pokruszonym biszkoptem (miał imitować ziemię). Między kwiatkami można dostrzec żelowe robaczki. Takie same robaczki ozdabiają boki tortu 😀

Ciasto z czekoladowymi chipsami i m&m-sami

To ciasto na pewno zachwyci każdego. Ale tym razem to był mój wybór aby zachwycić Olenkę, która świętowała jakże poważne dziesiąte urodziny 😀

  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g miękkiego masła
  • 80g cukru
  • 100g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 150g ciemnych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
  • 100g m&m
  • 100 g czekolady mlecznej (u mnie czekolada z siekanymi migdałami)
  • 50 ml śmietanki kremówki

Masło ubić lub utrzeć z cukrami na jednolitą masę. Następnie dalej ubijając dodawać po jednym jaju i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać chipsy czekoladowe i połowę m&m-sów. Całość dokładnie wymieszać.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pozostałe m&m-sy.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut (do suchego patyczka). Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu ciasto pokryć roztopioną czekoladą 🙂