Drożdżowe pieczone pierogi z mięsem

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • około 1 szklanki ciepłej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Farsz:

  • mięso z rosołu 1/2 kg (u mnie wołowina i indyk pół na pół)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa (lub inne zioła)

Mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać do mięsa, posolić do smaku, dodać majeranek i gałkę i dokładnie wymieszać.

Kiedy ciasto wyrośnie (około godziny) rozwałkować na 1/2 centymetra. Wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie skleić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawać z jogurtem lub śmietaną czy jak kto woli: z sosem (np. czosnkowym, koperkowym) czy salsą 😉