Konfitura z owoców pigwowca z dodatkiem jabłek i dyni nieco okraszona cynamonem. Mariaż trzech składników konfitury i ich proporcje dobrałam intuicyjnie. Smak kwaśnych owoców pigwy, słodko-kwaśne jabłka i nieco słodka dynia wzajemnie się uzupełniały. Cukru dodałam mniej niż do innych konfitur mając na względzie naturalną słodycz jabłek i dyni (do konfitury z samej pigwy cukru trzeba dać więcej ok. 1 : 1).
1/2 kg owoców pigwowca (po usunięciu pestek i gniazd nasiennych)
1/2 kg jabłek
1/2 kg musu z pieczonej dyni
1/2 kg cukru
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
***************
Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasiennie. Następnie każdą ćwiartkę owocu kroimy na nieduże paseczki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, by owoce puściły sok. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz mus z dyni. Gotujemy całość około godziny, następnie odstawiamy do przestudzenia. Ponownie gotujemy około godziny (owoce powinny zmienić kolor na pomarańczowo – czerwony). Dodajemy cynamon. Gotową gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy dnem do góry.