Maślano-śmietankowe ze śliwkami

Wilgotne śmietankowo – maślane ciasto z węgierkami to naprawdę dobry dodatek do herbaty po niedzielnym obiedzie. Dodatek kwaśnej śmietany powoduje, że ciasto jest puszyste, do tego wyraźnie maślany smak – pycha. Ciasto jest odpowiednio gęste dlatego owoce nie opadają i pozostają na wierzchu soczyste. Polecam.

  • 200 g masła
  • 125 ml (pół szklanki) mleka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 22%, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • połówki śliwek ok. 700 g

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło i mleko podgrzać, do rozpuszczenia się masła, lekko przestudzić.

Rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilii, wymieszać rózgą do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ciepłe masło z mlekiem. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na formę o wymiarach 33 na 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście poukładać połówki śliwek, rozcięciami ku górze.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut do suchego patyczka. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *