Wilgotne śmietankowo – maślane ciasto z węgierkami to naprawdę dobry dodatek do herbaty po niedzielnym obiedzie. Dodatek kwaśnej śmietany powoduje, że ciasto jest puszyste, do tego wyraźnie maślany smak – pycha. Ciasto jest odpowiednio gęste dlatego owoce nie opadają i pozostają na wierzchu soczyste. Polecam.
- 200 g masła
- 125 ml (pół szklanki) mleka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 22%, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- połówki śliwek ok. 700 g
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło i mleko podgrzać, do rozpuszczenia się masła, lekko przestudzić.
Rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilii, wymieszać rózgą do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ciepłe masło z mlekiem. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na formę o wymiarach 33 na 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście poukładać połówki śliwek, rozcięciami ku górze.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut do suchego patyczka. Wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.