Nutella w natarciu

Kruche ciasteczka z nutellą
Znalazłam w necie prosty, ekspresowy przepis na pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem nutelli. Najczęściej modyfikuję przepisy. Tak było i tym razem. Dodatek nutelli to clou całego przedsięwzięcia. Pachnące nutellą, lekko chrupiące ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach. Można przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni. Tylko komu to się uda…
Serdecznie polecam ten przepis. Na pewno nikt nie poczuje się zawiedziony.
Składniki:
200 g Nutelli
130 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 3/4 szklanki mąki
1 jajo
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
orzechy nerkowca (opcjonalnie)
 
 
Wszystkie składniki (oprócz orzechów) miksować do momentu połączeni składników. Tak przygotowane ciasto na godzinę wstawiamy do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, z którego  formujemy małe kulki.  Kuleczki spłaszczamy dłonią, aby kształtem przypominały ciastka pieguski.  Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko kładziemy orzech nerkowca lekko go dociskając. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy od 8 do 10 minut. Po wystygnięciu przekładamy do puszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *