Bananowo-czekoladowe muffinki

Świetnie skomponowane babeczki. Kakao, czekolada i banany idealnie do siebie pasują. Dzięki bananom i jogurtowi babeczki są wilgotne, wspaniale pachną, a z roztopioną w środku czekoladą smakują wybornie.

Składniki:

2 dojrzałe banany pokrojone w kostkę

2 jaja

1/3 szklanki oleju

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

5 – 6 łyżek jogurtu naturalnego

czekolada mleczna lub gorzka

2 łyżki kakao

3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i przekładamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Na każdą papilotkę nakładamy czubatą łyżkę ciasta na którym wkładamy 1 – 2 kostki czekolady. Przykrywamy ciastem do wysokości 3/4 papilotki.  Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Muffinki są naprawdę wyśmienite. Upiekłam je w towarzystwie i z pomocą Tobiaszka – mojego najmłodszego wnusia, uroczego słodziaka.  Było to dla mnie wyjątkowo przyjemne zadanie!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *