Najlepsza focaccia

Focaccia – jestem jej zdecydowaną fanką! Przepis poniższy zawsze się udaje. Ciasto nie ma sobie równych. Jest puszyste i delikatne.

Foccacia świetnie sprawdza się jako starter przed imprezą podana z dobrej jakości oliwą z oliwek. Pierwszy raz zagości na naszym wielkanocnym stole, choć to zdecydowanie nie tradycyjne wielkanocne danie. Ale czemu nie. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby na stole obok chleba znalazła się również focaccia.

 

Składniki:

1 saszetka  suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

310 ml ciepłej wody

5 łyżek oliwy z oliwek

400 g mąki (u mnie pół na pół z krupczatką)

2 łyżeczki soli morskiej

kilka gałązek tymianku świeżego lub suszonego

pomidorki koktajlowe

kilkanaście oliwek

Wykonanie:

1. Do miski wlać ciepłą wodę, 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki oliwy i drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.

2. Mąkę wymieszać z jedną łyżeczką soli morskiej. Zrobić wgłębienie i wlać do niego drożdżowy zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Można dodatkowo podsypać mąką,  jeżeli ciasto klei się do ręki.

3. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

4. Wyrośnięte cisto rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

5. Na cieście poukładać połówki pomidorków i oliwki, lekko je dociskając (każdą oliwkę przekroiłam na 3 części). Posypać tymiankiem i gruboziarnistą solą morską oraz delikatnie skropić oliwką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *