Wrzesień 12th, 2017
Czas na robienie konfitur i dżemów.
Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek i cynamonu. To połączenie składników, może nie dla każdego oczywiste uważam za jedno z ciekawszych.
  • 1 kg obranych i pozbawionych pestek gruszek
  • 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion dyni
  • sok z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (może być więcej wg upodobań)
  • woda
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania :
 
Obrane gruszki i dynię pokroić w kostkę. Dynię wrzuć do garnka, dolać ok 1 szklanki wody i ugotować do miękkości. Gdy ostygnie zblendować. Do dyniowego musu dodać pokrojone w kostkę gruszki i gotować mieszając około godziny. W razie potrzeby podlać wodą. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon.  Gotować jeszcze około 1/2 godziny w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików.  Odwróć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA