Wrzesień 14th, 2017

powidla-gruszkowe-51151dd93239a582bd4

Zupełnie przypadkiem, bardziej intuicyjnie niż z przekonania, połączyłam gruszki ze śliwkami i ten mariaż okazał się wyjątkowo udany. Mam nadzieję, że choć trochę osłodzi nam jesienno-zimowe poranki chrupiąca ciepła grzanka z łyżeczką tego wyśmienitego dżemu. 

Składniki:

1 kg gruszek po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych

1/2 kg śliwek po wypestkowaniu

2 szklanki cukru (można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru w zależności od tego jak słodkie są owoce)

sok i skórka otarta z 2 cytryn

1 łyżeczka mielonego cynamonu

woda

Gruszki umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z gruszkami. Dolać szklankę wody i gotować aż owoce będą miękkie. Nie zapominać o mieszaniu aby się nie przypaliły. Ja gotuję około godziny (w dwóch ratach po 1/2 godziny) i w miarę potrzeby dodaję trochę wody. Następnie wsypuję cukier, cynamon oraz skórkę i sok cytrynowy. Gotuję do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków i pozostawiam do ostygnięcia układając do góry dnem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA