Wrzesień 30th, 2017

Sałatkę z czarnej soczewicy polecam również dla wegan.

Składniki:

1 szklanka suchej, czarnej soczewicy (beluga lentils)

2 liście laurowe

2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula (dość duża), pokrojona w drobną kostkę

2-3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

10 kawałków suszonych pomidorów w oleju 

1 awokado

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka czarnego sezamu

1/2 łyżeczki czarnuszki

1 łyżeczka przyprawy pomidorowej z czosnkiem niedźwiedzim

sól do smaku

 

Składniki sosu:

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

 

Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z dodatkiem liści laurowych (około 20 minut). Ugotowaną soczewicę odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek.

Pokrojone w cienkie paseczki pomidory dodajemy do cebuli. Podsmażamy 2-3 minuty  a następnie dodajemy osączoną soczewicę.

Awokado kroimy w małą kostkę i dodajemy do soczewicy. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i przyprawy.

Ze składników podanych wyżej robimy sos (najlepiej wszystkie składniki włożyć do słoiczka i energicznie kilka razy potrząsnąć.

Gotowy sos dodajemy do soczewicy. Mieszamy i serwujemy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA