Październik 5th, 2017

Sałatka warstwowa z żurawiną, serem bałkańskim i płatkami migdałowymi

Zainspirowana sałatką przygotowaną przez Iwonkę – zrobiłam podobną na urodziny Olenki. Wszystkim bardzo smakowała. Polecam jest naprawdę pyszna i łatwa w wykonaniu.
Składniki sałatki:
1/2 opakowania roszponki (z Lidla)
1/2 opakowania rukoli (z Lidla)
opakowanie sera typu bałkańskiego 200 g (z Lidla)
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka uprażonych na patelni płatków migdałowych
1 kiść małych bezpestkowych winogron (opcjonalnie)
składniki sosu do sałatki:
mały jogurt naturalny (u mnie activia)
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku (spore) przeciśnięte przez praskę
sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sałaty (roszponkę i rukolę) układam na dużym płaskim półmisku. Na sałacie wykładam pokrojony w kostkę ser bałkański a na nim suszoną żurawinę. Na końcu (opcjonalnie) winogrona.
Całość polewam sosem jogurtowym i posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.
**********
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
**********
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
**********
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
**********
DSC_0699