Pigwówka

Pigwowiec2-1024x680

Składniki:

1 kg owoców pigwy (po oczyszczeniu)

1/2 kg cukru

1/2 l spirytusu

1/2 l wódki

Sposób przygotowania:

Owoce pigwowca umyć, osuszyć i pokroić w ósemki, usuwając pestki i gniazda nasienne.

Tak przygotowane owoce umieścić w słoju przesypując cukrem. Słoik zakręcić. Postawić na 5-7 dni w ciepłe miejsce (ale nie bezpośrednio na słońcu). Codziennie potrząsnąć zawartością słoja aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie zalać owoce wódką i spirytusem i odstawić na miesiąc. Po miesiącu należy pigwówkę zlać do butelek przez filtr do kawy i odstawić. Długie stanie nalewki gwarantuje jej jakość i wpływa na kolor. Świeża nalewka ma jasny słomkowy kolor, a im starsza zmienia na coraz ciemniejszy aż do bursztynowego.

Pozostałe w słoju owoce można jeszcze raz zasypać cukrem i zalać wódką. Po kolejnym miesiącu zlać powstały trunek. Będzie on słabszy i może odrobinę mniej aromatyczny, ale też bardzo dobry. Aby owoce pigwy wykorzystać kompletnie, w  powyższy sposób możemy postępować jeszcze dwukrotnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *