Październik 22nd, 2017

„Grzybek” swoim dzieciom serwowałam dość często. Teraz  grzybkiem zachwycone są wnuki i Rysiu oczywiście. Nie nazywałam go grzybkiem tylko po prostu naleśnikiem. Choć nazwa grzybek jest adekwatna do kształtu jaki przybiera w trakcie smażenia.

Klasyczna wersja tego specjału to: jajka, mąka, mleko i sól ewentualnie proszek do pieczenia. Zazwyczaj podaję go w wersji na słodko z przeróżnymi dodatkami (polany śmietaną z cukrem, z dżemem lub po prostu posypany cukrem.

Robi się go najprościej kręcąc w kubeczku podane niżej składniki do momentu dokładnego połączenia (chodzi o to aby nie było grudek).
Smażę na maśle do ścięcia się brzegów wierzchu. Następnie delikatnie odwracam i po minucie grzybek jest gotowy.
***
Składniki:
1 jajko
3 płaskie łyżki mąki
3 łyżki mleka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wersja grzybka z przesmażonym na maśle bananem z cynamonem. Brzegi posypane kakaem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wersja z dżemem gruszkowo-dyniowym oraz tartą czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA