Pralinki

Wafelki, nutella, orzechy, czekolada, rodzynki w alkoholu – te smaki komponują się naprawdę znakomicie. Wykonanie pralinek nie zabiera wbrew pozorom dużo czasu. Można więc skusić się  jeszcze przed świętami i oczarować gości wyjątkowym smakiem orzechowo-czekoladowych kuleczek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 70 pralinek:

  • 250 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 150 g orzechów laskowych lub innych (u mnie orzechy nerkowca)
  • 400 g nutelli
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml alkoholu (u mnie Stock 84 Brandy)
  • gorzka i mleczna czekolada po 100 g każdej (do obtoczenia) roztopiona w kąpieli wodnej

Posiekać orzechy, wafelki pokroić w drobną kostkę. Rodzynki namoczyć w alkoholu na ok. 30 minut. Posiekane orzechy, wafelki wymieszać razem z nutellą. Dodać rodzynki wraz z alkoholem. Dokładnie wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na papierze do pieczenia – dobrze schłodzić. Obtaczać w roztopionej czekoladzie i zostawić do zastygnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *