Grudzień 16th, 2017

Pyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami i płatkami migdałowymi. Trudno oprzeć się tym pysznościom. Są ulubionymi ciasteczkami Natalki, ale nie tylko Jej. Zapewniam, że każdy kto je spróbuje będzie miał o nich to samo zdanie. Zatem do dzieła! 

Na początku przygotowuję krążki waflowe. Z wafli foremką wycinam nieduże krążki. Na te waflowe kółeczka nakładać będziemy przygotowaną bakaliową masę wg poniższego przepisu.

50 g kandyzowanych owoców (mogą być różne) z grubsza posiekanych

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

75 g rodzynków

75 g suszonej żurawiny

200 g migdałów w płatkach

50 g mąki pszennej

120 g masła

50 g cukru

3 kopiaste łyżki miodu

50 ml śmietany kremówki 30%

 

W garnku umieścić masło razem z cukrem i miodem. Podgrzewać, do rozpuszczenia się masła, miodu i części cukru (cały cukier się nie rozpuści). Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Kandyzowane owoce, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawiny, migdały i mąkę pszenną – wymieszać i dodać do masła z cukrem, śmietaną i miodem. Dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na krążki waflowe nakładać dobrą łyżkę przygotowanych bakalii.

Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 12 – 15 minut do złotego koloru.

florentynki przed pieczeniem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

florentynki po upieczeniu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA