Śledzie marynowane w soku z buraków

Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Tym razem matiasy marynowane w soku z buraków.

    • 4 filety śledziowe a’la matjas w oleju
    • ok. 300 ml soku z buraków
    • 1 cebula szalotka
    • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
    • 1 łyżeczka przyprawy do rosołu (Zielony Zakątek)
    • grubo zmielony  czarny pieprz
    • ok. 70 ml oleju oleju lnianego
    • sok z cytryny – 2 łyżki
    • 1 łyżeczka IKEA SAS SENAP & DILL ( Sauce )
    • 1 łyżeczka miodu

Śledzie wyjąć z oleju przepłukać, osączyć.  Zalać świeżym sokiem z buraków, dodać przyprawę do rosołu. Wstawić na ok. 24 godziny do lodówki.

Następnie odcedzić z barszczu (nie będzie już potrzebny), pokroić w kawałki, włożyć do miski, dodać obraną, pokrojoną w kosteczkę i sparzoną wrzątkiem cebulę, namoczoną w gorącej wodzie (ok. 15 minut) żurawinę i miód. W kubeczku przygotować sos: musztardę z sokiem z cytryny wymieszać i małym strumieniem dodawać olej cały czas mieszając. Gotowy sos dodać do śledzi. Doprawić pieprzem. Wymieszać.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20171222_101710

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *