Grudzień 26th, 2017

Schab po warszawsku

schab-po-warszawsku.435538

 
Przygotowany wg tego przepisu schab smakuje wyśmienicie.
  • kawałek schabu środkowego wieprzowego  b/k około kg 1,20 – kg 1,50
  • majeranek, czosnek
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 1 czubata łyżka posiekanej rzeżuchy (opcjonalnie)
  • do smaku: sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • 3/4 litra wywaru cielęcego lub warzywnego
  • 3 – 4 łyżeczek żelatyny
  • do przybrania (zielenina i świeże warzywa, owoce…)

Schab natrzeć czosnkiem, majerankiem i solą. Skropić olejem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać niewielką ilością wody. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1,50godz. Po upieczeniu odstawić do  wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, ponieważ schab najlepiej kroi się mocno schłodzony.

Po dokładnym schłodzeniu upieczony schab kroję na plastry. Najpierw kroję plaster o grubości 0,5 cm. Należy uważać aby nie przekroić mięsa do końca (zostawić 2 cm). Następne cięcie wykonuję 0,5 cm dalej i tym razem przekrawam mięso do końca. W ten sposób powstaje centymetrowy plaster schabu z kieszonką wewnątrz.
Tak samo postępuję z kolejnymi plastrami mięsa, aż do końca.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do jaj dodać majonez, chrzan i zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

W każdy plaster (powstałą kieszeń) nałożyć po dużej porcji pasty jajecznej lekko go rozchylając. Nafaszerowane plastry ułożyć na półmisku. Udekorować. Zalać przygotowaną wcześniej tężejącą galaretą. Schłodzić w lodówce.

20171224_134729

20171224_134614