Luty 14th, 2018

Walentynkowe muffiny z czekoladą i piankami marshmallow

Ciasto muffinkowe:

składniki suche:

1 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki ciemnego kakao

100 g czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

składniki mokre:

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki wody

1/3 szklanki oleju

2  jaja

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

3-4 łyżki nalewki cytrynowej

dodatki:

pianki marshmallow

krem z serka mascarpone i śmietanki (250 g serka mascarpone plus 150 g śmietanki 30%,  plus 2 łyżki cukru pudru,  plus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – zmiksować).

posypki do dekoracji

Do składników suchych dodać mokre, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 1/2 wysokości, następnie ułożyć pokrojone na kawałki pianki marshmallow (po dwie duże podzielone pianki) i przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffinki udekorowałam masą z serka mascarpone. Ozdobiłam serduszkami wyciętymi z pianek marshmallow oraz maleńkimi serduszkami i groszkami (posypki do ciast).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muffiny skonsumowaliśmy w przemiłym gronie i „towarzystwie” dobrej herbaty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olenka na tę okazję wystąpiła w przebraniu śnieżynki. Charakteryzację przygotowała samodzielnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niech mi każdy powie szczerze, skąd się wzięły dziury w serze …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA