Sierpień 4th, 2018

Placuszki z cukinii są niskokaloryczne, szybko się je przygotowuje, a przede wszystkim pysznie smakują. Cytowane korzyści na pewno zachęcą niejednego miłośnika tego warzywa do usmażenia cukiniowych placków.

Mnie smakują najbardziej same, prosto z patelni. Można podać je z  jogurtem doprawionym posiekanym czosnkiem, można też wzbogacić smak placków dokładając jeszcze wędzonego łososia.

  • 4 maleńkie cukinie
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • posiekany świeży koperek (ok. 3 łyżek)
  • sól i pieprz świeżo zmielony

Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, jogurt, mąkę i posiekany koperek. Wyciskamy ząbek czosnku. Solimy i pieprzmy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego 🙂