Wrzesień 18th, 2018

 

Inspiracją do stworzenia tego dania był oglądany przeze mnie program Pana Andrzeja Polana „czy na pewno umiesz gotować”. Przepis zmieniłam nieco. W oryginale ryż gotowany był z bulionem warzywnym i mleczkiem kokosowym. Ja ograniczyłam się tylko do bulionu, zmieniając oczywiście jego proporcje. 

Ryż jest wyśmienity! Polecam i życzę smacznego 🙂

Ryż podałam do shoarmy z polędwiczek wieprzowych, o czym napiszę w następnym poście.

 

2 szklanki warzywnego bulionu
1 szklanka ryżu
1 cebula
80 gram makaronu nitki
80 gram rodzynek
olej do smażenia
1 łyżka masła
Sól, pieprz, cynamon mielony
Cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, mieszamy. Wsypujemy ryż i całość przesmażamy dokładnie mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cynamonem, wsypujemy rodzynki. Dodajemy łyżkę masła. Wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut.