Sałatka z buraków z serem halloumi

Grilowany ser halloumi – zwarty, sprężysty, lekko skrzypiący pod zębami połączony z pieczonym burakiem i filecikami pomarańczy stanowią wyśmienite trio.

Słoność sera w sałatce zrównoważona została słodyczą pieczonego buraka i pomarańczy. Mam nadzieję, że mój przepis będzie inspiracją do tworzenia na bazie sera halloumi ciekawych smakowych kompozycji. Zachęcam 🙂

1 średniej wielkości upieczony burak

1 opakowanie sera halloumi – 225 g

1 pomarańcza

sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z agawy lub miodu, 1 starty ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku

Ser pokroić w plastry i grillować krótko z obu stron na suchej patelni. Kiedy ser ostygnie pokroić na nieduże paseczki.

Wszystkie składniki sosu wymieszać (najlepiej w słoiku – potrząsając).

Upieczonego buraka obrać i pokroić w cienkie plastry.

Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze cząstki.

Na półmisku ułożyć plastry buraka. Przykryć go paseczkami sera na przemian z cząstkami pomarańczy.

Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *