Raffaello muffin

Kto kocha kokos na pewno polubi te muffinki. Są one niczym senne marzenie w kolorze białym. Nadziane wyśmienitymi pralinkami raffaello, smakują niebiańsko! Pokryte delikatnym kremem i obsypane, niczym szronem, drobnymi wiórkami kokosowymi. Nie sposób im się oprzeć 🙂

Kokosowe babeczki z pralinką raffaello upiekłam na ósme urodziny Tadziusia. Horągiewki z napisem TADZIO “8” wykonała Olenka. Smakowały wyśmienicie.  Tak szybko zniknęły z talerza, że nie zdążyłam w całości sfotografować.

 

Składniki na babeczki:

  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g leju roślinnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 70 ml mleka kokosowego (nie mylić z napojem kokosowym)
  • 60 ml mleka
  • 15 g wiórek kokosowych
  • 15 ml amaretto (opcjonalnie)
  • 12 pralinek raffaello

Składniki na krem:

  • 50 g masła (miękkie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 10 g drobnych wiórek kokosowych (do posypania)

pierwszy krok

Zmiksować jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasną pianę. Dalej miksując dodawać olej roślinny. Następnie wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz wlać dwa rodzaje mleka. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dla wzmocnienia smaku można dodać amaretto (opcjonalnie). Na końcu włożyć wiórki kokosowe – połączyć.

drugi krok

Podzielić ciasto na połowę. Na wyłożoną papilotkami blachę muffinkowa wyłożyć połowę ciasta (jedna łyżka). Na cieście umieść po jednej pralince raffaello. Pralinkę pokryć drugą część ciasta (też około jednej łyżki). Piec w temperaturze 175 ° C przez  około 25 – 30 minut z opcją pieczenia góra/dół.

trzeci krok

Gdy muffinki są w piekarniku – przygotować krem.  Masło (miękkie) z serkiem (w temperaturze pokojowej) wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier puder i 1 łyżkę mleka kokosowego. Dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ostudzoną masę włożyć do worka do wyciskania i rozprowadzić masę na każdej muffince. Na koniec posypać wierzch babeczek wiórkami kokosowymi. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *