Spody do mazurków w tym roku zrobiłam według przepisu jak niżej:
600 g mąki pszennej
3 jaja
150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Z tej porcji wyszły mi dwa spody. Jeden duży okrągły (forma – średnica 30 cm) ; drugi mały prostokątny (forma 20/25cm).
K a j m a k o w y
Na upieczony, zimny spód położyłam warstwę konfitury z czarnej porzeczki, którą pokryłam kremem kajmakowym. Przepis na kajmak jest bardzo prosty. Potrzebna jest puszka mleka skondensowanego słodzonego i 100 g masła.
Mleko skondensowane słodkie w puszce (zamknięte) umieścić w garnku i zalać wodą (puszka musi być cały czas w wodzie; w razie konieczności wodę uzupełniać). Przykryć garnek i gotować minimum przez 3 godziny. Puszkę lekko wystudzić, następnie otworzyć. Do jeszcze ciepłej masy dodać masło i wymieszać do momentu rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na koniec można dodać 25 g alkoholu.
Dekoracja mazurka dowolna. I choć to trochę czasochłonne zajęcie, to jednak bardzo twórcze i sprawiające dużo frajdy.
C z e k o l a d o w y
Na spód mazurka czekoladowego dałam warstwę dżemu śliwkowo-jabłkowego, którą pokryłam kremem czekoladowym według poniższego przepisu.
250 ml śmietany kremówki 36%
200 g czekolady (gorzkiej i mlecznej – pół na pół)
Śmietanę kremówkę podgrzać (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć z palnika, dodać połamane na kostki czekolady i odstawić na minutę. Następnie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Nie mieszać zbyt długo aby nie napowietrzyć masy. U mnie zawsze się trochę napowietrzy (widoczne gdzieniegdzie małe pęcherzyki powietrza).