Babka cytrynowa

W tym roku na stole Wielkanocnym pojawi się u nas babka cytrynowa. Przepis bardzo prosty i bardzo cytrynowy. Babka ta ma jeszcze jedną bardzo istotną zaletę – jest wilgotna (osobiście nie “trawię” suchych babek 🙁  ).

Ciasto:

150g jogurtu naturalnego (greckiego)

3 jajka

160 g cukru

130 ml oleju

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z dwóch cytryn

sok z dwóch cytryn

Lukier:

140g cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jaja ubić z cukrem (mikserem) na puszysta masę. Dalej miksując cienkim strumieniem wlewać olej. Następnie dodać jogurt, mąkę z proszkiem i na końcu skórkę i sok z cytrynowy. Miksować wszystko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi foremki babkowej.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra – dół) około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach około 15 minut.

Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny. Gotowym lukrem polać babkę i udekorować (dowolnie).  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *