Klops z jajem

Pieczeń rzymska lub po prostu klops z jajem kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi. Można ją konsumować na zimno lub na ciepło na przykład w towarzystwie sosu grzybowego. Taką pieczeń zawsze w Święta Wielkanocne przygotowywała moja mamusia. Obok zimnych plastrów pieczeni zawsze stała ćwikła z chrzanem.

W tym roku również na moim stole zagościł klops z jajem, którego smak można było wzbogacić  sosem chrzanowym 🙂

1 kg mięsa mielonej wieprzowiny (u mnie chuda karkówka)

1 sucha bułka lub 50 g bułki tartej (ja dałam bułkę tartą)

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie natka pietruszki)

1 łyżka musztardy

2 łyżki sosu sojowego

1 i 1/2 łyżeczki soli

1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 jajka do masy mięsnej

4 jaja ugotowane na twardo (jako nadzienie klopsa)

4 jajka ugotować. Schłodzić w zimnej wodzie i obrać.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do mielonego mięsa dodać: cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, wszystkie przyprawy, musztardę sos sojowy, natkę pietruszki, dwa jaja. Masę mięsną dokładnie wyrobić.

Foremkę tzw. keksówkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy mięsnej. Dobrze ugnieść. Dużą łyżką robić wgłębienia w które układać ugotowane jaja. Przykryć drugą częścią mięsa, dobrze ugnieść i wygładzić wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *