Nalewka na płatkach dzikiej róży

Nalewka na płatkach dzikiej róży zachwyci każdego swoim niepowtarzalnym aromatem.  Jest przy tym łatwa w przygotowaniu. A zatem do dzieła, zachęcam 🙂

U nas w Tuchomku dzikiej róży dostatek. Rośnie z dala od ruchliwych dróg. Dlatego bez żadnych obaw korzystam z jej kwiatów do robienia różnych przetworów. Nalewkę na bazie płatków dzikiej róży zrobiłam pierwszy raz.

300g płatków dzikiej róży

1 litr czystej wódki

0,25 l spirytusu 95 %

1,5 szklanki cukru

3/4 szklanki wody

4 cytryny (sok)

Najpierw należy przygotować syrop cukrowy (cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie).

Płatki wkładamy do dużego słowa i zalewamy wódką i spirytusem oraz przestudzonym syropem. Dodajemy sok z cytryn, dzięki któremu zrównoważymy smak i nalewka nie będzie mdła.  Pozostawione na co najmniej miesiąc płatki zbledną, oddając nalewce cały kolor i aromat.

Po tym czasie zlewamy nalewkę przecedzamy i filtrujemy (ja używam do tego celu filtrów do kawy) w celu uzyskania krystalicznej cieczy. Kolor nalewki powinien być różowo-pomarańczowy. Aby nie stracić koloru należy przelać ją do ciemnych zielonych butelek. Nalewkę odstawić na 2 miesiące najlepiej w ciemne miejsce. Po tym czasie można delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem 🙂

Nalewka spektakularna 🙂  Perfekcyjny smak. To chyba najlepsza nalewka, jaką wyprodukowałam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *