Dżem z płatków dzikiej róży

Dżem z płatków dzikiej róży jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart zachodu. W jesienne i zimowe wieczory pączki i rogaliki z dodatkiem dżemu różanego bez wątpienia wynagrodzą czas i trud włożony w jego przygotowaniu. Warto mieć kilka słoików tego specjału w spiżarni.

Składniki
100 g płatków róży
3/4 szklanki cukru
2 cytryny
3/4 szklanki wody

Płatki na konfiturę należy zbierać w pogodny dzień najlepiej wczesnym rankiem, kiedy płatki nie są zwiędnięte i są najbardziej aromatyczne. Z każdego płatka należy obciąć biały koniec znajdujący się u nasady, ponieważ posiada goryczkę.

W rondlu zagotować 3/4 szklanki wody i wsypać płatki róży. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dżem zblendować aby uzyskać jednolitą konsystencję.  Dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn (1/2 szklanki). Gotować przez kolejne 30 minut.

Wrzący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych w piekarniku lub wygotowanych słoików. Szczelnie zakręcić. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *