Latem, kiedy robi się ciepło w naszym menu bezapelacyjnie króluje chłodnik. Przybiera on różne formy w zależności od użytych składników. W okresie, kiedy na straganach dostępna jest botwinka warto przygotować chłodnik właśnie na jej bazie. Jest wyśmienity. Dobrze schłodzony, gęsty, wyrazisty, orzeźwiający o niebywale pięknym kolorze 🙂
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek koperku (jeśli duży – połowę)
- 2 jogurty naturalne (po 370g)
- 1 szt jogurtu greckiego (mały)
- 1 duży kefir
- 3 średnie ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- jajka gotowane na twardo
- Botwinkę dokładnie umyć. Łodygi z liśćmi (tylko najmniejsze liście) posiekać. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Zagotować trochę wody (tyle żeby pokryła botwinę). Dodać do niej sól i pół łyżeczki cukru a następnie dorzuć posiekaną botwinkę.
- Gotować około 8-10 minut – do miękkości. Pozostawić do wystudzenia. Po przestudzeniu dodać sok z cytryny.
- Jogurty i kefir wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać obrany i starty na tarce jarzynowej ogórek oraz rzodkiewkę pokrojoną w cienkie półtalarki.
- Dodać schłodzoną botwinkę oraz drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Schłodzić w lodówce.
- Podawać z jajkiem na twardo i posiekanym szczypiorkiem.
- Do tego okraszone młode ziemniaki (opcjonalnie) – mniam.
Jak z bajki….i z pewnoscia tak smakuje <3 mniam .You re the BEST!!!
Jak z bajki….i z pewnoscia tak smakuje <3 mniam .You re the BEST!!!
Tak smakuje wybornie. Zapraszam 🙂
Tak smakuje wybornie. Zapraszam 🙂