Chłodnik na botwince

Latem, kiedy robi się ciepło w naszym menu bezapelacyjnie króluje chłodnik. Przybiera on różne formy w zależności od użytych składników. W okresie, kiedy na straganach dostępna jest botwinka warto przygotować chłodnik właśnie na jej bazie. Jest wyśmienity. Dobrze schłodzony, gęsty, wyrazisty, orzeźwiający o niebywale pięknym kolorze 🙂

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek koperku (jeśli duży – połowę)
  • 2 jogurty naturalne (po 370g)
  • 1 szt jogurtu greckiego (mały)
  • 1 duży kefir
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • jajka gotowane na twardo
  • Botwinkę dokładnie umyć. Łodygi z liśćmi (tylko najmniejsze liście) posiekać. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Zagotować trochę wody (tyle żeby pokryła botwinę). Dodać do niej sól i pół łyżeczki cukru a następnie dorzuć posiekaną botwinkę.
  • Gotować około 8-10 minut – do miękkości. Pozostawić do wystudzenia. Po przestudzeniu dodać sok z cytryny.
  • Jogurty i kefir wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać obrany i starty na tarce jarzynowej ogórek oraz rzodkiewkę pokrojoną w cienkie półtalarki.
  • Dodać schłodzoną botwinkę oraz drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Schłodzić w lodówce.
  • Podawać z  jajkiem na twardo i posiekanym szczypiorkiem.
  • Do tego okraszone młode ziemniaki (opcjonalnie) – mniam.

2 komentarze do “Chłodnik na botwince”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *