Śledzie z cytryną w oleju

Śledzie z plastrami cytryny można a nawet trzeba przygotować kilka dni przed podaniem. Trzeba im dać czas na połączenie smaków 🙂 Są delikatne i orzeźwiające. Idealne do dobrego ciemnego pieczywa. 

To danie w sam raz na stół wigilijny. Polecam i zachęcam 😀

4 filety śledziowe w słonej zalewie

2 małe cebulki szalotki

1 cytryna

1 łyżeczka octu i 1 łyżeczka cukru

olej słonecznikowy, z pestek winogron lub inny o neutralnym smaku

kolorowy pieprz świeżo mielony

majeranek

Śledzie zalewamy mlekiem lub zimną wodą i wstawiamy na dwie godziny do lodówki (po godzinie zmienić wodę). Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy majerankiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i kroimy w romby. Cebulki obieramy i kroimy w krążki, przelewamy wrzątkiem. Marynujemy krążki cebulek zalewając je łyżeczką octu i cukru oraz kilkoma łyżkami wody. Po 15 minutach cebulki odcedzamy z zalewy. Cytrynę obieramy i kroimy w cienkie plasterki (trzeba pamiętać o usunięciu każdej pestki). W słoiku układamy warstwami romby śledzi, cebulkę i cytrynę. Zalewamy słoik olejem, zamykamy i wstawiamy do lodówki. Po 3 – 4 dniach można delektować się ich smakiem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *