Muffiny z suszoną żurawiną

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 50 g posiekanej czekolady
  • czekoladowe drażetki (opcjonalnie)

Łączę ze sobą wszystkie składniki suche i mokre.Wcześniej namoczoną żurawinę osączam na sicie i osuszam ręcznikiem papierowym a następnie dodaję do ciasta, mieszam. Ciasto przekładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na każdej babeczce układam na środku czekoladową drażetkę (opcjonalnie). Piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *