Na powitanie Rysia…

Czekoladowe muffiny z morelami

200 g mąki

100 g cukru

100 g czekolady (starta na tarce)

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jaja

szklanka naturalnego jogurtu

125 ml oleju

7 moreli

płatki migdałowe

lukier (cukier puder plus sok z cytryny) – opcjonalnie

Wszystkie składniki (oprócz moreli i płatków migdałowych) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do połowy. Na wierzchu każdej muffinki położyć połówkę moreli skórką do ciasta. Obsypać płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Upieczone babeczki po lekkim ostudzeniu polukrować (opcjonalnie).

Czekoladowe muffinki z morelą są wyśmienite. Puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Umieszczona na wierzchu połówka moreli sprawiła się znakomicie. Dodaje babeczce wilgoci i kwaskowatego posmaku. Pychota 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *