Pieczone pierożki

Uwielbiam pierogi pieczone, ale to Rysiu jest ich niedościgłym amatorem. Lubi je o wiele bardziej od gotowanych. Krucho-drożdżowe ciasto pachnące masłem z każdym nadzieniem będzie smakowało wyśmienicie. 🙂

farsz

  • kawałek małej cukinii
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3-4 łyżki pokruszonej dobrej fety
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • 2 łyżki oliwy

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 7 g drożdży suszonych
  • spora szczypta soli
  • jajo do posmarowania
  • czarnuszka do posypania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę. Pietruszkę posiekać. Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojoną paprykę, cukinię i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić kilka minut do momentu odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Dodać natkę pietruszki, parmezan, fetę i kukurydzę. Wymieszać.

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i wymieszać. Dodać miękkie masło, sól i śmietanę. Wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt cienko. Wykrawać krążki nieco większe jak na pierogi gotowane. Napełnić je farszem i dokładnie zlepić. Pierożki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zlepioną częścią do góry. Każdy pierożek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 15-17 minut.

Podawać z dobrym naturalnym jogurtem 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *