Pieczone pierożki z mięsem z rosołu

Jeszcze raz pieczone pierogi, tym razem z mięsem. To ukłon dla Rysia, zdeklarowanego mięsożercy 😉 Ciasto krucho-drożdżowe, jak w poprzednim poście 🙂

  • 500 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie pręga wołowa i indyk)
  • 250 g drobno posiekanych pieczarek portobello
  • 1 spora cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajo
  • sól, pieprz

Mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na maśle i oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić do momentu odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać 1 jajo. Wymieszać.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nadziewać mięsem, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w 180 stopniach przez około 20 minut.

Pierożki serwowałam z sosem jogurtowym:

  • 1 szklanka dobrego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 4 małe bardzo drobno pokrojone korniszony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *